Smartlog v3 » "Jeg kan undvære - ikke nøjes!" » Er demokratiske valg demokrati?
Opret egen blog | Næste blog »

"Jeg kan undvære - ikke nøjes!"

Her kan komme indlæg om alt imellem himmel og jord!

Er demokratiske valg demokrati?

16. Aug 2013 10:28, palsbo

Er militærkuppet i Egypten udemokratisk? – jeg ved det ikke, men det fik mig til at tænke på nogle diskussioner jeg havde for mange år siden.

Da Østeuropa blev frigjort fra Sovjet i begyndelsen af 90’erne, arbejdede jeg i Prag med processer omkring privatisering af bankerne.

Jeg havde et team af meget veluddannede og dygtige lokale unge mennesker til at hjælpe mig, og de var meget interesserede i alt hvad der foregik i vesten. Vi havde bl.a. nogle diskussioner om demokrati, og en af dem spurgte mig: ”er demokrati ikke bare flertalsdiktatur?”.

På en måde havde han jo ret, men jeg måtte jo finde på noget smart at sige. Jeg fortalte ham, at det vigtigste ved demokrati var ikke, at flertallet bestemte, men at flertallet havde en ansvar overfor mindretallet.

Når vesten er tilbageholdende med at kritisere militærkuppet i Egypten, er det jo netop fordi, at det demokratiske styre ikke følte et tilstrækkeligt ansvar for mindretallet. Så er demokratiet et falsk demokrati, og konsekvenserne er uoverskuelige.

Tilbage står så at se, om militærkuppet kan føre til et ’rigtigt’ demokrati. Jeg tror at det vil ta’ mange år – måske generationer, før det demokratiske ansvar bliver en lige så naturlig del som den demokratiske magt. Sådan har det været i de fleste lande, som formelt er gået over til demokrati, men det er nok et nødvendigt skridt at ta’ på vejen.

Relaterede