Smartlog v3 » "Jeg kan undvære - ikke nøjes!" » Politik - eller politik?
Opret egen blog | Næste blog »

"Jeg kan undvære - ikke nøjes!"

Her kan komme indlæg om alt imellem himmel og jord!

Politik - eller politik?

20. May 2015 22:08, palsbo

 Der findes to slags partier: Protest partier og politiske partier.

 Protest partier er kendetegnet ved at de slår sig op på mærkesager, men mangler et politisk helhedssyn.

 Politiske partier bygger på en ideologi, som er en et politisk helhedssyn, og hvor man kan regne med at ideologisk baserede partier vil handle forudsigeligt på fremtidige udfordringer.

 Protestpartier vil aldrig involvere sig i et regeringssamarbejde. Derved vil de nemlig miste deres rolle som protestparti, og dermed den tilslutning som den forenklede fokusering på mærkesager giver dem. Det bedste nyere eksempel herpå er SF, som blev grebet af en stemning og gik med i den socialdemokratisk ledede regering. Derved udslettede de på det nærmeste sig selv.

 Den forenklede fokusering på mærkesager, som protestpartierne anvender, giver nemme stemmer. Vi slipper for at forholde os til samfundets dilemmaer samt det politiske helhedssyn, og kan hovedkulds tilslutte os det enkle budskab. Dette gør det attraktivt for politiske partier at forsøge sig med mærkesager som strategi.

 Det kan også gå godt i første omgang. Socialdemokratiet forsøgte sig med mærkesager, og vandt statsministeriet på det. Problemet er bare, at efter den store succes, kommer den kolde afvaskning.

 Statsministeren har efterfølgende måtte bruge det meste af sin energi på at imødegå beskyldninger om løftebrud. Mærkesager og regeringsindflydelse er nemlig en dårlig cocktail i det lange løb.

 Nu ser vi, at Venstre desværre ikke har lært af forgængernes fejl, og forsøger at bygge en valgkamp på mærkesager. Fem mærkesager skulle være nok til at ramme det forenklede budskab, og forhåbentlig skaffe de lette stemmer.

 Det skal også nok lykkes, og meningsmålingerne tyder da også på at vi får en liberal statsminister efter valget.

 Desværre må vi så også nok se i øjnene, at denne statsminister vil blive så hård presset på nærkesagerne, at han også vil ende med at blive kendt som løftebryder.

 Ham om det, kan man sige, men det er ikke godt for demokratiet. Det er lige præcis den strategi, som er med til at skabe mistillid til politikerne, og som gør samfundet endnu mere afhængig af protest partierne.

 Hvor ville det være rart, hvis de politiske partier kunne være deres ansvar bevidst, og demonstrere manglerne ved protestpartiernes mærkesagspolitik, og nødvendigheden af et politisk helhedssyn, frem for at forsøge at plagiere protestpartierne til skade for demokratiet.

 

Relaterede