Smartlog v3 » "Jeg kan undvære - ikke nøjes!" » Udflytning af offentlige arbejdspladser - en tredie mulighed.
Opret egen blog | Næste blog »

"Jeg kan undvære - ikke nøjes!"

Her kan komme indlæg om alt imellem himmel og jord!

Udflytning af offentlige arbejdspladser - en tredie mulighed.

18. Sep 2015 08:25, palsbo

Der er for tiden en debat om udflytning af offentlige arbejdspladser. Det forekommer mig, at debatten er meget lidt ambititiøs, og uanset hvilken løsning man vælger er den dømt til at efterlade tabere.

Det er på tide at tænke mere utraditionelt, og prøve at forstå teknologis påvirkning af og muligheder for vores arbejdskultur.

Igennem hundrede år er vi opflasket med at et arbejde er et sted hvor man fysisk møder op og udføre sit arbejde. Det har nogle positive aspekter i form af socialt samvær, men det har også nogle negative aspekter i form af tidskrævende pendlertrafik med trængsel og behov for koncentration af boligerne omkring de tilgængelige arbejdspladser - typisk de større byer.

Mange har forsøgt sig med hjemmearbejde, men det medfører en isolation fra øvrige kolleger. Den tekniske mulighed for videomøder og kommunikation er til stede, og i det moderne samfund, bliver flere og flere arbejdspladser administrative, og dermed muliggør hjemmearbejde. Dette gælder måske især offentlige arbejdspladser.

Problemet med udflytning af offentlige arbejdspladser kunne derfor i vid udstrækning løses med hjemmearbejdspladser. Så kunne man være bosat i yderområderne og stadig bibeholde sit arbejde uanset virksomhedens placering.

Her er så et problem. Hvem gider sidde hjemme alene og arbejde? Dette giver en oplagt mulighed for at oprette det jeg vil kalde ’offentlige hjemmearbejdspladser’. En offentlig hjemmearbejdsplads, er kontorfælleskab i lokalområdet, hvor man kan møde op og udføre sit arbejde som på en hjemmearbejdsplads, men i et socialt samvær med andre som kan arbejde for vidt forskellige virksomheder og med helt andre opgaver.

Således vil man stadig ha’ fordelen af det sociale samvær men nu sammen med naboer og andre som man måske kender fra den lokale golfbane eller hvad man nu måtte bruge sin fritid til.

Problemet med denne løsning er, at få finansieret den offentlige hjemmearbejdsplads, men med debatten om udflytning af offentlige arbejdspladser er der en kærkommen mulighed for at se dette i en større sammenhæng.  De offentlige hjemmearbejdspladser kunne i starten slås sammen med andre offentlige funktioner som f.eks. biblioteker m.v.

Ændring af arbejdskulturen vil ikke kræve drastiske udflytninger, men blot en ændring af ansættelseskulturen således at ansættelse fremover ikke er afhængig af bopæl – kun af kvalifikationer. Det kræver en aktiv og bevidst indsats fra de offentlige virksomheder.

Tænk engang hvad det ville betyde for pendling, trængsel på vejene og i byerne, det lokale forretningsliv, socialt samvær med lokale således at vi undgår sovebyer o.s.v.

Muligheden kræver meget lidt nytænkning, men mod og vilje. Den vil ikke kræve tvungen flytning med deraf følgende nedgang i effektivitet og kvalitet af arbejdet samt dyre udgifter til flytning.

 

Relaterede