Smartlog v3 » "Jeg kan undvære - ikke nøjes!" » Varmestyring
Opret egen blog | Næste blog »

"Jeg kan undvære - ikke nøjes!"

Her kan komme indlæg om alt imellem himmel og jord!

Varmestyring

17. Jan 2013 13:31, palsbo

Jeg har en passion for varmestyring. Selvfølgelig har det et formål - at bruge færre penge på opvarmning ved at være mere omhyggelig med styringen.

Som teknologi-freak, skal det jo helst omfatte en hel masse teknologi, og bedst er det, hvis jeg selv har konstrueret det.

Vores sommerhus er et nedlagt landbrug på Lolland. Der er masser af plads, og det koster en formue at varme det op. Derfor skal der skrues ned for varmen, når vi ikke opholder os i huset. Til gengæld tager det et par dage at varme huset op, når det er rigtigt koldt om vinteren. Det kan vi jo ikke gå og vente på, så mit første mål var at kunne tænde for varmen via internettet, således at der var varmt når vi ankom.

Den nødvendige teknologi har jeg udviklet over årene, og nu kan jeg holde øje med temperaturen i alle rum, samt holde øje med beholdningen af fyringsolie. Det sidste er en stor fordel. Så undgår jeg at tanken løber tør - så bliver der for alvor koldt!!

Via min hjemmelavede kontrolenhed, kan jeg sætte en bestemt temperatur, og hvis det bliver koldere end den, starter fyret og varmer op som det nu er nødvendigt.

Denne grænsetemperatur sætter jeg så op i behørig tid inden vi ankommer, og teknikken sørger så for at der er behageligt varmt når vi ankommer.

Systemet er blevet raffineret over årene og virker til vores store tilfredshed.

Nu har vi besluttet, at rejse sydpå - altså til Spanien - for at slippe væk fra vinteren.

Vores vinterbolig har gulvvarme - som også er reguleret efter alle kunstens regler - men skal der skrues ned for varmen når vi er væk, foregår det ved at sænke temperaturen på cirkulationen i gulvvarmekredsene. Som det er nu, skal dette gøres manuelt, og der vil så være forbandet koldt, når vi kommer hjem efter 5 uger i Spaniens varme. Det måtte der gøres noget ved.

Temperaturen på cirkulationen i gulvvarmekredsene reguleres som sagt på en ventil. Det er en termostat i lighed med dem der sidder på en radiatortermostat, og den har en fjernføler som skal regulere efter fremløbstemperaturen.

Denne termostatregulator har jeg erstattet med en elektronisk en af slagsen, og det er dette produkt, som jeg er blevet meget begejstret for.

Produktet hedder MAX! og serien hedder eQ-3. Det leveres bl.a. af et tysk firma: http://www.elv.de/max-cube-lan-gateway.html som også er en af de billigste for dette produkt.

Systemet sammensættes af op til 4 forskellige enheder:

Termostat:

Denne erstatter den Danfoss termostat som sidder på de fleste radiatorer. Der medfølger forskellige adapterer hvorved den kan bringes til at passe til alle forskellige typer ventiler.

Termostaten kan virke alene, og der kan indlægges en profil for hvornår den skal være tændt og hvornår den skal være lukket, og hvilken temperatur der skal være i de angivne intervaller. Denne indstilling kan varieres over dagen og for de enkelt ugedage. Det smarte her er, at den kan bringes til at fungere sammen med en LAN-gateway, således at den kan styres via internettet.

Vægtermostat:

Denne er ikke nødvendig, men hvis man har mange radiatorer i et rum, kan det var en fordel at kunne regulere og indstille dem samlet. Det kan man med en vægtermostat. Vægtermostaten overtager styringen af de radiatortermostater, der er i rummet.

Vinduesføler:

Hvis man åbner en dør eller et vindue for at lufte ud, vil radiatortermostaten normalt løbe løbsk. Det tror det er blevet vældigt koldt, og vil derfor åbne helt for det varme vand. Det er jo helt unødvendigt, da der normalt er en mening med at åbne for dør eller vindue. Vinduesføleren kobles sammen med termostaterne - eller vægtermostaten - og sørger for at lukke af for varmen, når dør eller vindue åbnes. Alt sammen med til at spare på den dyre opvarmning.

Vægkontakt:

Dette er en simpel kontakt, der gør det muligt  - manuelt - at skifte imellem normal drift og 'bortrejst' eller 'ferie'. Hvis man bruger styring via internettet et dette ikke nødvendigt, men kan være praktisk alligevel.

Generelt:

Alle enheder er radiostyrede - altså helt uden ledninger. Eneste undtagelse er LAB-gateway'en som skal tilsluttes lysnet og lokalnet.

Normalt kan det være lidt langhåret, at skulle skabe kontakt til en computerenhed på lokalnettet, hvis man har en router installeret. Det har de fleste - om ikke andet så for at få trådløs adgang til internettet.

Dette system løser problemet, ved at tale med et system hos leverandøren, som så kan anvendes som portal. Det er rigtigt smart.

Systemet er utroligt nemt at installere og tage ibrug.

Det lyder måske som en kostbar investering, men den gode nyhed er, at det kan gøres ganske billigt.

Radiatortermostat og Vægtermostat kan fås for Euro 29,- i Tyskland. Vindueskontakt og Vægkontakt ca. 10 Euro mindre og Lan gateway ca. 10 Euro mere.

En komplet enfamiliesbolig kan således automatisere for 2 - 3.000 kr, og det synes jeg er ganske billigt.

I min vinterbolig bruger jeg som sagt kun en LAN-gatway, en termstat og en vægtermstat for at klare kontrollen i ferien - og sikre at der er dejligt varmt når vi kommer hjem.

Jeg er stærkt fristet til at erstatte mit hjemmelavede system i sommerhuset med dette system også, men det er foreløbigt under overvejelse.

Dimserne ankom 2 dage efter de var bestilt, og alt var i den skønneste orden.

 

Relaterede